Translate

Алдехиди и алдехидни парфюми | dLambow


Използване на алдехиди в алдехидните парфюми


Алдехиди

Алдехидите се считат за най-важната функционална група. Те често се наричат формилна или метаноилна група. Алдехидите получават името си от дехидратацията на алкохолите.

  • - Алдехидите съдържат карбонилна група, свързана с поне един водороден атом.
  • - Кетоните съдържат карбонилна група, свързана с два въглеродни атома.
Алдехиди
Алдехиди (Aldehydes)

Какво е алдехид?

Думата "алдехид" е измислена от Юстус фон Либих, като съкращение на латинското "alcohol dehydrogenatus" - дехидрогениран алкохол. Алдехидите (от латински "alcohol dehydrogenatus" - алкохол, лишен от водород или дехидрогениран алкохол) са клас органични съединения, продукт на дехидрогениране на първични алкохоли (използвани в производството на полимери или органичен синтез и др.).

Алдехидите са "R-CHO" съединения, съдържащи алдехидна група (-CHO), в които карбонилната група (-HC=O) е свързана с въглеводороден радикал (-R) с един водороден атом. Тривиалните имена на алдехидите са получени от съответните карбоксилни киселини:

  • - мравчена,
  • - оцетна,
  • - пропионова,
  • - маслена,
  • - валерианена и др.


Класификация на алдехидите

Алдехидите се класифицират, както следва (примерите са дадени в скоби):

  • - В зависимост от насищането на въглеводородния заместител:
    • = ограничаващи (наситени) алдехиди (ацеталдехид);
    • = ненаситени алдехиди (акролеин);
    • = ароматни алдехиди (бензалдехид).
  • - Според броя на карбонилните групи:
    • = алдехиди с една карбонилна група (формалдехид);
    • = диалдехиди (глиоксал);
    • = многовалентни алдехиди.

Алдехиди и алдехидни парфюми
Алдехиди и алдехидни парфюми

Свойства на алдехидите

Алдехидите са безцветни вещества с остра или приятна миризма. Формалдехидът е газ, средните части на хомоложния ред са течности, а висшите алдехиди са твърди вещества. Точката на кипене на алдехидите се увеличава с увеличаване на молекулното тегло. Поради липсата на междумолекулни водородни връзки, тя е по-ниска от тази на съответните алкохоли и по-висока от тази на въглеводородите със сходни молекулни тегла.

Това се обяснява с наличието на дипол-диполни взаимодействия поради структурни особености на алдехидната група. Само мравчените и оцетните алдехиди са силно разтворими във вода. С увеличаване на въглеводородния радикал, разтворимостта на алдехидите рязко намалява.

Наличие на алдехиди в природата

Алдехидната група се съдържа в много естествени вещества, като:
  • - въглехидрати
    • алдози,
  • - някои витамини
    • ретинал, 
    • пиридоксал.

 

Алдехиди в етеричните масла

Техните следи се намират в етеричните масла и често допринасят за приятната им миризма, например канелен алдехид (в маслото от касия може да бъде до 75%, а в цейлонското канелено масло дори до 90%) и ванилин.

  • - Алифатен алдехид (пеларгонов алдехид) се открива в етеричните масла на цитрусовите растения, има мирис на портокал, използва се като хранителен аромат.

  • - Цитралът се открива в лимоненото и кориандъровото масла (до 80%);

  • - Цитронелал - в цитронеловото (приблизително 30%) и евкалиптовото масла;

  • - Бензалдехид - в маслото от горчив бадем.

  • - Кумикалдехидът - в маслото от кимион;

  • - Хелиотропин - в маслото от хелитроп и люляк;

  • - Анисалдехид и жасмалдехид - в малки количества в много етерични масла.


Промишлени методи за производство на алдехиди

Известни са много промишлени методи за синтез на алдехиди, но използването им в промишлеността зависи до голяма степен от наличността на суровината. Основните промишлени методи за получаване на наситени алифатни алдехиди са:
  • - хидроформилиране на алкени (оксосинтеза);
  • - дехидрогениране или окисляване на първични алкохоли;
  • - хидратация на ацетилен;
  • - окисление на етилен;
  • - окисление на наситени въглеводороди (С3, С4).

От голямо значение са и някои специфични синтези на алдехиди, широко използвани в парфюмерийната индустрия.

Производство на алдехиди
Производство на алдехиди (Production of aldehydes)


Използване на алдехидите

Алдехидите се използват в синтеза на:

  • - карбоксилни киселини,
  • - амини,
  • - алкохоли,
  • - пестициди,
  • - лекарствени и
  • - ароматни вещества (за парфюмерията),
  • - багрила,

както и при производството на пластмаси и фенолформалдехидни смоли. Като консервант и стерилизиращ агент се използва 40% разтвор на формалдехид (формалин). При приготвянето на парфюмни композиции се използват алдехиди, които имат приятна миризма.

Използване на алдехиди в парфюмерията


Ограничения на натуралните съставки

Натуралните съставки в парфюмерията имат някои ограничения. Всички парфюми, които са съставени от по 20 - 30 или повече етерични масла, са подобни едни на други. С други думи, ще въздействат по сходен начин на сигналната система на човека, свързана с въздействието върху една и съща комбинация обонятелни рецептори.

Поради тази причина, парфюмерията, основаваща се изключително на натурални съставки, няма и не може да има особени перспективи за своето развитие.

Принос на алдехидите в парфюмерията

Изобретяването на алдехидите внася съществен принос в изкуството на парфюмерията. Благодарение химическото разнообразие на съставките, те сега кардинално се различават по своя състав и могат да влияят върху съвсем различни групи рецептори.

Т.н. "алдехидна нота" доста често присъства в мъжката и дамската парфюмерия. Алдехидите са химически вещества, които в чист вид напомнят аромата на някои естествени масла. Но щом се смесят, звучат различно, добивайки лек мирис на свежи цветя. 

Но имат и една удивителна черта - да се настройват според естествената миризма на кожата, усилвайки водещите ноти на парфюмерийната композиция.




Алдехидни парфюми

Алдехидите и парфюмерията са тясно свързани и едва ли има аромат в света, който да съществува без тях. Алдехидите са група синтетични парфюмни съставки. Алдехидите придават на цялостния аромат сияен искрящ характер и повдигат цялото творение. Парфюмите с алдехиди често имат чист, сапунен или прахообразен характер.

Алдехидни парфюми
Алдехидни парфюми (Aldehydic perfumes)

Тези органични съединения присъстват в много естествени материали, като роза, ванилова портокалова кора, борова есенция, етерични масла от цитронела и канела, и са причината да имат толкова приятен аромат. Но също могат да бъдат възпроизведени синтетично в лаборатория.

 

8-те най-добри алдехидни парфюма на всички времена:

  1. - Chanel No 5.
  2. - Tom Ford Metallique.
  3. - Madame Rochas.
  4. - Amouage Gold Woman.
  5. - First by Van Cleef and Arpels.
  6. - Superstitious by Frederic Malle.
  7. - White Diamonds by Elizabeth Taylor.
  8. - Worth Je Reviens.


Значение на алдехидните парфюми

За да разберем правилно значението на алдехидните парфюми, най-напред е добре да се запознаем с резултатите от едно изследване, за което през 2004 година Линда Бък и Ричи Ексел получават Нобелова премия. В него те разказват за това как въздействат ароматните вещества на нашето обоняние.

Според работата на двамата учени, всяко химическо вещество или смес, които имат една и съща молекулярна структура, въздействат на една и съща група обонятелни рецептори - от 300 до 1000 на брой. До колкото повечето етерични масла притежават сходен химичен състав, то при смесването даже на 20 - 30 от тях, техния химически състав взаимно се уравновесява помежду им, което е неизбежно.

Богат аромат на алдехидните парфюми

Оригиналните парфюми с алдехиди в състава си имат значително по-богат аромат в сравнение с по-рано изобретяваните парфюми с натурални съставки, даже ако ароматната композиция е една и съща.

Парфюми с алдехиди на достъпни цени.

Допълнителен плюс на алдехидите, освен всичко останало, е и тяхната невисока себестойност, което позволява да се превърне оригиналната парфюмерия в достъпен продукт за по-широк кръг потребители.

Алдехидна парфюмерия

Алдехидите предизвикаха революция в парфюмерията - нещо като „ракетно гориво“, засилващо „свистенето“ на аромата в парфюма, когато го помиришете за първи път: те са като шума на шампанското, притежаващи силата да направят един парфюм наистина искрящ и кипящ. 

 

Алдехидна парфюмерия
Алдехидна парфюмерия (Aldehydic perfumery)

Алдехидите за първи път правят своя ароматен дебют през 1905 г. в Rêve D’Or (Златна мечта), от Armingeat. Участват също в Quelques Fleurs на Houbigant (създаден през 1912 г.) и Arpège на Lanvin. Но именно тяхната поява в Chanel No. 5 промени всичко – буквално изпрати алдехидната парфюмерия по нова, "ракетна" траектория, отваряйки свят на богатство и сила.


Значение на алдехидите за парфюми

За човек, който е далеч от производството на парфюми, е трудно да си представи какво са алдехидите в парфюмите и парфюмерията. Но това са именно познатите ни миризми:

  • - ванилия
  • - роза,
  • - портокал,
  • - праскова и много други.


Получаване на алдехиди

От гледна точка на химията, алдехидите са органични вещества с алдехидна група. Обикновено те се получават чрез окисляване на алкохоли с помощта на реактиви, но такива могат да се намерят и в природата. Всички, принадлежащи към този клас, имат общи химични свойства - лесно претърпяват реакция на окисление, когато се комбинират със съответните киселини. Благодарение изобретяването на химическите заместители и забраната да се използват в парфюмите на такива вещества, като:

  • - мускус,
  • - амбра или
  • - боброва струя,

се постига и по-хуманно отношение и намаление изтреблението на редки животни, като бобри, кашалоти, мускусна кабарга.

 

Реактиви в парфюмерията за получаване на алдехиди

За получаване на алдехиди в лабораторията често се използва реакцията на окисляване на първичните алкохоли с реактиви, които са сложни съединения на хром (VI) оксид с третични амини, по-специално най-добрите реактиви са:

  • - комплекс с пиридин (CrO3 2C5H5N, Sarrett-Collins реагент) и
  • - пиридиниев хлорохромат (C5H5NH+CrO3Cl-, реактив на Corey, PCC).

Тези реаактиви правят възможно получаването на алдехиди с висок добив, а пиридиниевият хлорохромат също не засяга двойната връзка. За същите цели се използват и други селективни окислители, например:

  • - манганов (IV) оксид MnO2,
  • - сребърен карбонат върху зеолит и
  • - диметилсулфоксид в присъствието на основа (окисление по Swern).


Арсенал на парфюмериста

В арсенала на всеки парфюмерист има много разновидности с разнообразни вкусове:

  • - пъпеш,
  • - зелена трева,
  • - момина сълза,
  • - море и други.

Но има и алдехидна нотка, за която се заговори след създаването на легендарния Chanel No5. Това е смес от наситени мастни алдехиди. Те имат характерен восъчен аромат. Това е забележимо остро и неприятно усещане, напомнящо гранясало масло. Той става приятно само когато се разреди до 1% или по-малко. Тогава започва да наподобява свежест на цветя.

Друго приложение на алдехидите

Друго често срещано свойство на алдехидите е тяхната "сапуненост". Те често се използват за създаване на аромати в сапуните, защото са евтини и перфектно маскират неприятните миризми, а собственият им аромат е доста силен. Затова често се свързват с усещането, което дава прясно изгладеното бельо. Отделна важна характеристика е способността да се адаптират към характеристиките на кожата и да засилват основните нотки на цялата композиция.

Използване на алдехиди в създаването на парфюми

За да създадете парфюм, трябва да съберете огромно количество материал:

  • - венчелистчета,
  • - стъбла,
  • - корени или
  • - листа.

Понякога това са редки растения, които са забранени за бране. В някои случаи е просто невъзможно да ги намерите в точното количество. Или цената се оказва непосилна, никой просто няма да купи парфюм с такава цена. Именно в този момент на помощ идват алдехидните съединения. Без тяхното участие, в съвременните условия, е изключително трудно да се събере многостранен и богат букет за парфюмения аромат.

Това са синтетични заместители, които почти не влияят върху аромата и усещанията, но значително опростяват и намаляват разходите за производствения процес. Именно на алдехидите сме задължени за такива гениални аромати, като Guerlain Shalimar или Chanel №5. Така че би било добре да се отнасяме критично към алдехидната парфюмерия, не си заслужава. Именно на постиженията на химията сме задължени на редица от най-гениалните парфюмерийни творения на човечеството.

Какъв е аромата на алдехидите?

Обикновено алдехидните съединения донякъде напомнят на пудра. Има много вещества с различни нюанси:

  • - мелонал - пъпеш;
  • - адоксал - морски или яйчен белтък;
  • - лирал - момина сълза;
  • - трипал - зелена трева;
  • - цитронелал - лимонена трева.

Има подвидове, които миришат на:

  • - кимион,
  • - мандарини,
  • - анасон,
  • - циклама,
  • - ориенталски подправки или
  • - различни сортове рози.

От момента, в който е развита тази химия, тя се използва често в парфюмите. Струва си да се отбележи, че това не са напълно химически продукти. Те съдържат много натурални масла и други естествени съставки. В портокаловото маслено вещество съдържанието му достига 4%.

Но има и органични съединения, които миришат много по-силно от всякакви синтетични компоненти. Например миризмата на кръв е толкова силна за животните, че те лесно могат да проследят всяка плячка чрез нея. Алдехидът, в комбинация с други нотки, става:

  • - изтънчен,
  • - флорален,
  • - деликатен и
  • - приятен.

С негова помощ е възможно да се засили парфюмът, да се фиксират акордите и насищането. Той увеличава значението на другите нюанси и в резултат на това става трудно да се различат отделните съставки на ароматения букет. Така, композицията става изискана, обемна и плътна.

Кои са най-известните алдехидни аромати?

Днес, такива синтетични частици, се използват навсякъде в парфюмерията. Проверяват се за качество и съответствие със стандартите, за това дали предизвикват алергии или дразнене на кожата. И в резултат на това ...

Почти целият свят познава тези парфюми:

  • - Ив Сен Лоран с бутилката си Rive Gauche, пусната през 1970 г.;
  • - Lancome и Climat, зелено-флорални, често купувани от 1967 г.;
  • - Lanvin и неговият Arpege, произвеждан от 1927 г., той е създаден след мегапопулярния Chanel;
  • - Нина Ричи и уникалният алдехидно цветен модел Nina от 1987г.


Значение на алдехидите за съвременната парфюмерия

Алдехидите в парфюмерията са вещества, които сами по себе си, но по-често в комбинация, създават миризми, които не съществуват в природата. Или нюанси на познати миризми, но също така нехарактерни за естествените. В резултат на това възникват на най-уникалните и оригинални композиции от семейството на парфюмите с алдехиди.

На какво миришат алдехидите?

Трудно е да се каже. Има мнение, че в известен смисъл всички алдехиди са „сапунени“ и „восъчни“, но като цяло е очевидно, че е невъзможно да се знае предварително на какво точно ще миришат алдехидите, просто като видите тази дума в композицията. Но винаги можете да предположите, че ще има изненада.

Тоест, алдехидите са най-непредсказуемите аромати. Разбира се, не само алдехидите могат да създават миризми, които нямат аналози в природата. Но именно те най-често се използват за тази цел в парфюмерийната индустрия. Най-често срещаните аромати са:

  • Мирценал - Флорално интензивен
  • Фенилацеталдехид - Лек, пролетно цветен
  • Додеканал - Иглолистни нотки
  • Пропанал - Сладка сочност
  • Нонал - Роза
  • Хептанал - Зелени нотки
  • Октанал - Цитрус
  • Деканал - Цитрусово-цветен
  • Лаурилалдехид - Люляк
  • Бензалдехид - Горчив бадем, но при по-нататъшна обработка може да се превърне в аромат на жасмин
  • Лилиал - Момина сълза


Известни алдехидни аромати

  • - Arpège Lanvin (1927)
  • - Liu Guerlain (1929)
  • - Je Reviens Worth (1932)
  • - Fleurs de Rocaille Caron (1933)
  • - Мадам Роша Роша (1960)
  • - Calèche Hermès (1961)
  • - Diva Ungaro (1965)
  • - Chamade Guerlain (1969)

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар